Water ontharden

watertelt

Water ontharden: Een Gids voor het Ontkalken van Water

Water ontharden is een proces waarbij de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water worden verwijderd. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder een betere smaak van drinkwater, minder kalkaanslag, en minder slijtage aan apparaten die water gebruiken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het proces van water ontharden, de verschillende methoden die gebruikt worden, en de voordelen ervan.1. Wat is water ontharden?

Water ontharden is het proces waarbij de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water worden verwijderd. De belangrijkste mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water zijn calcium en magnesium. Als water een hoog gehalte aan deze mineralen bevat, wordt het als hard beschouwd. Dit kan leiden tot verschillende problemen, zoals kalkaanslag op kranen en apparaten die water gebruiken, en een slechte smaak van drinkwater.

2. Methoden voor water ontharden

Er zijn verschillende methoden voor water ontharden, waaronder:

– Ontkalking met behulp van een onthardingsinstallatie: Dit is de meest populaire methode voor het ontharden van water. Een onthardingsinstallatie gebruikt een harsfilter om de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water te verwijderen. Het water stroomt door het filter, waar de mineralen aan de hars worden gehecht. Het ontharde water stroomt vervolgens verder naar de leidingen en apparaten.

– Koken: Koken kan ook helpen om water te ontharden. Tijdens het koken worden de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water omgezet in vlokken, die vervolgens kunnen worden verwijderd. Deze methode is echter niet erg praktisch voor dagelijks gebruik.

Lees ook:   Vochtbestrijding Gent: eenvoudig lokale vochtbestrijders vergelijken

– Water destilleren: Destillatie is een proces waarbij water wordt verhit en verdampt, en vervolgens wordt gecondenseerd en opgevangen. Dit proces verwijdert de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water, maar is niet erg praktisch voor dagelijks gebruik.

3. Voordelen van water ontharden

Er zijn verschillende voordelen van water ontharden, waaronder:

– Betere smaak van drinkwater: Onthard water heeft over het algemeen een betere smaak dan hard water.

– Minder kalkaanslag: Onthard water bevat minder mineralen, waardoor er minder kalkaanslag ontstaat op kranen en apparaten die water gebruiken.

– Minder slijtage aan apparaten: Hard water kan leiden tot slijtage aan apparaten die water gebruiken, zoals een wasmachine of vaatwasser. Onthard water kan dit probleem verminderen.

4. Veelgestelde vragen over water ontharden

Q: Is water ontharden veilig?
A: Ja, water ontharden is veilig. Het verwijderen van mineralen uit water heeft geen nadelige effecten op de gezondheid.

Q: Hoe vaak moet ik mijn onthardingsinstallatie onderhouden?
A: Het is aanbevolen om uw onthardingsinstallatie één keer per jaar te laten onderhouden.

Q: Kan ik mijn onthardingsinstallatie zelf onderhouden?
A: Het wordt aanbevolen om uw onthardingsinstallatie te laten onderhouden door een professional, omdat er specifieke kennis en apparatuur nodig zijn.

Q: Verlaagt water ontharden de waterdruk?
A: Nee, water ontharden heeft geen invloed op de waterdruk.

Q: Hoe kan ik controleren of mijn water onthard is?
A: U kunt uw water laten testen door een professioneel laboratorium.

Conclusie

Water ontharden is een proces waarbij de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water worden verwijderd. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder een betere smaak van drinkwater, minder kalkaanslag, en minder slijtage aan apparaten die water gebruiken. Er zijn verschillende methoden voor water ontharden, waaronder het gebruik van een onthardingsinstallatie, koken, en water destilleren. Het is belangrijk om uw onthardingsinstallatie regelmatig te laten onderhouden, en uw water te laten testen door een professional laboratorium om er zeker van te zijn dat het onthard is.