Geen vlees meer op de menu’s in restaurant Pure C

sergio hermanMaart 2020 – Positief nieuws voor de watervoetafdruk: in Pure C, het restaurant van sterrenchef Sergio Herman, is vlees geschrapt uit de menu’s. Vlees zal echter wel nog à la carte te verkrijgen zijn.

‘In de winter zijn we twee maanden dicht geweest en hebben we Pure C vernieuwd’, liet Syrco Bakker, de chef van Pure C, weten aan Het Laatste Nieuws. ‘Toen hebben we ook beslist om in onze menu’s niet langer met vlees te werken, alleen nog met vis, schaal- en schelpdieren.’ Dat vis nog steeds een belangrijk deel zal uitmaken van de menu’s is een logische keuze. Het restaurant bevindt zich namelijk in het Strandhotel in Cadzand aan de Noordzeekust. En restaurants aan de Kust zijn uiteraard gekend voor hun visaanbod.

Het restaurant, dat zich bovendien focust op lokale en seizoensgebonden producten, wil hiermee het goede voorbeeld geven en een stukje bewustwording creëren bij de gasten. De uitstoot van broeikasgassen, het mestprobleem en de ruimte die ingenomen wordt door veeteelt zijn gekende voorbeelden van milieuproblemen als gevolg van vleesproductie en -consumptie.

Bovendien is ook de watervoetafdruk van vlees veel groter dan die van de meeste groenten en plantaardige producten. Om 100 g rundsvlees te maken is er bijvoorbeeld ongeveer 1.500 liter water nodig. Voor dezelfde hoeveelheid schapen- of geitenvlees te maken is er bijna 900 liter nodig, en om varkensvlees te maken bijna 600 liter water. Kip, met ongeveer 500 liter water, is de minst ‘waterverbruikende’ vleessoort.

Volgens kenners is de trend naar een vegetarisch aanbod de laatste jaren duidelijk geworden binnen de horeca. Ecologisch en duurzaam zijn zeer populaire termen geworden, en zijn tegenwoordig erg belangrijk voor het imago van restaurants, zo meent culinair journalist Bruno Vanspauwen. Dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen natuurlijk!

Meer tips rond voeding en drank? Ga dan naar de overzichtspagina!

Chloë

Chloë

Chloë is communicatiemedewerker en grafisch vormgever bij Join For Water sinds juli 2019.

Bereken je watervoetafdruk