Hoe werkt resthardheid bij een waterontharder?

watertelt

Hoe Werkt Resthardheid bij een Waterontharder?

Als je op zoek bent naar manieren om hard water te behandelen, dan kom je vaak de term “resthardheid” tegen. Maar wat is resthardheid eigenlijk? En hoe werkt het bij een waterontharder? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over resthardheid en hoe een waterontharder het kan verminderen.Wat is Resthardheid?

Resthardheid is het gehalte aan hardheidsvormers in water dat niet door een waterontharder is verwijderd. Hardheidsvormers zijn mineralen zoals calcium en magnesium, die van nature in water voorkomen. Als water veel hardheidsvormers bevat, wordt het als “hard” beschouwd. Dit kan leiden tot problemen zoals kalkaanslag in leidingen, apparaten en op huishoudelijke oppervlakken, evenals verminderde efficiëntie van zeep en wasmiddelen.

Hoe Werkt een Waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat hardheidsvormers uit water verwijdert, waardoor het water zachter wordt. Dit gebeurt meestal door middel van een ionenwisselaar. Een ionenwisselaar is een harsbed dat is gevuld met ionen van natrium of kalium. Wanneer hard water door de harsbedden stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen verwijderd en vervangen door natrium- of kaliumionen. Het resultaat is zachter water dat minder snel kalkaanslag veroorzaakt.

Wat is het Verschil Tussen In- en Uitgaande Hardheid?

De hardheid van water kan worden gemeten als “ingaande” of “uitgaande” hardheid. Ingaande hardheid verwijst naar de hoeveelheid hardheidsvormers in het water voordat het door de waterontharder gaat. Uitgaande hardheid verwijst naar de hoeveelheid hardheidsvormers in het water nadat het door de waterontharder is gegaan.

Hoe Werkt Resthardheid bij een Waterontharder?

Lees ook:   Vochtbestrijding Bilzen

Resthardheid bij een waterontharder verwijst naar de hoeveelheid hardheidsvormers die na behandeling door de waterontharder nog in het water aanwezig zijn. Het kan worden gemeten als de hoeveelheid calciumcarbonaat (CaCO3) die zich in het water bevindt. Dit wordt meestal uitgedrukt in “franse graden” (°fH).

Hoe Wordt Resthardheid Verminderd?

Resthardheid kan worden verminderd door het water langer door de waterontharder te laten stromen, of door de ionenwisselaarbedden vaker te regenereren. Regeneratie is het proces waarbij de harsbedden worden gereinigd en opnieuw worden gevuld met natrium- of kaliumionen. Dit proces wordt meestal automatisch uitgevoerd door de waterontharder op basis van een geprogrammeerd schema.

Wat is het Effect van Resthardheid op de Waterontharder?

Resthardheid kan het vermogen van de waterontharder om hardheidsvormers te verwijderen verminderen. Als er te veel resthardheid in het water aanwezig is, kunnen de harsbedden van de waterontharder verzadigd raken en minder efficiënt werken. Dit kan leiden tot een toename van de uitgaande hardheid en een afname van de levensduur van de waterontharder.

FAQs

1. Kan een waterontharder alle hardheidsvormers uit water verwijderen?
Nee, een waterontharder kan niet alle hardheidsvormers uit water verwijderen. Sommige hardheidsvormers, zoals ijzer en mangaan, vereisen speciale behandelingen om te worden verwijderd.

2. Hoe lang gaat een waterontharder mee?
De levensduur van een waterontharder kan variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit van de waterontharder, evenals de hardheid van het water dat wordt behandeld. Over het algemeen gaan waterontharders tussen de 10 en 20 jaar mee.

3. Moet ik mijn waterontharder onderhouden?
Ja, een waterontharder heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven werken. Dit omvat het regenereren van de harsbedden, het controleren van de zoutniveaus en het vervangen van de filters indien nodig.

Lees ook:   Centrale verwarming op pellets

4. Is zachter water beter voor mijn apparaten?
Ja, zachter water kan helpen de levensduur van uw apparaten te verlengen door de opbouw van kalkaanslag te verminderen. Dit kan ook helpen om de efficiëntie van uw apparaten te verbeteren en energie te besparen.

5. Helpt een waterontharder bij huidproblemen?
Sommige mensen melden dat zachter water kan helpen bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Dit komt omdat zachter water minder irriterend kan zijn voor de huid dan hard water.

Conclusie

Resthardheid is een belangrijk concept om te begrijpen als je een waterontharder gebruikt. Het verwijst naar de hoeveelheid hardheidsvormers die na behandeling door de waterontharder nog in het water aanwezig zijn. Door de resthardheid te verminderen, kan de efficiëntie van de waterontharder worden verbeterd en kan de levensduur worden verlengd. Zorg ervoor dat je je waterontharder regelmatig onderhoudt en controleert op resthardheid om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken.