Buitenmuur waterdicht maken: methodes en prijzen

watertelt

Buitenmuur waterdicht maken: methodes en prijzen

De buitenmuur van een huis is de eerste verdedigingslinie tegen de elementen. Het is daarom van groot belang dat deze muur altijd waterdicht is. Een lekke muur kan leiden tot vochtproblemen en schade aan de woning. Maar hoe maak je een buitenmuur waterdicht? In dit artikel bespreken we verschillende methodes en prijzen voor het waterdicht maken van een buitenmuur.1. Gevel impregneren

Een veelgebruikte methode om een buitenmuur waterdicht te maken is door middel van gevelimpregnatie. Hierbij wordt een impregneermiddel op de buitenmuur aangebracht. Dit middel dringt door in de muur en vormt een onzichtbare beschermlaag. Deze laag zorgt ervoor dat de muur waterafstotend wordt, maar nog wel kan ademen. Het impregneren van een gevel is een klus voor professionals en kost gemiddeld tussen de €8 en €12 per vierkante meter.

2. Gevel reinigen

Voordat een gevel geïmpregneerd kan worden, moet deze eerst grondig gereinigd worden. Dit kan op verschillende manieren, zoals met een hogedrukspuit, stoomreiniger of chemische reiniging. Het reinigen van een gevel is belangrijk omdat het impregneermiddel anders niet goed kan hechten. De kosten voor het reinigen van een gevel liggen tussen de €5 en €10 per vierkante meter.

3. Gevelrenovatie

Bij een gevelrenovatie wordt de buitenmuur van een huis volledig gerenoveerd. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er scheuren of andere beschadigingen in de muur zijn. Tijdens een gevelrenovatie wordt de muur gereinigd, hersteld en eventueel geïmpregneerd. Een gevelrenovatie is een grote klus en kost gemiddeld tussen de €100 en €150 per vierkante meter.

Lees ook:   Vochtbestrijding Affligem

4. Kelderdichting

In sommige gevallen kan vochtproblematiek ontstaan door problemen in de kelder. Bij kelderdichting wordt de kelder volledig waterdicht gemaakt. Dit kan door middel van verschillende technieken, zoals het aanbrengen van een waterdichte coating of het injecteren van de muren met een waterafstotend middel. De kosten voor kelderdichting hangen af van de grootte van de kelder en de gekozen methode, maar liggen gemiddeld tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

5. Dakwerken

Een lekkend dak kan ook leiden tot vochtproblemen in de muur. Het is daarom belangrijk om het dak regelmatig te laten controleren en indien nodig te laten herstellen. Dakwerken kunnen onder andere bestaan uit het vervangen van dakpannen, het herstellen van de dakbedekking of het herstellen van het dakgebinte. De kosten voor dakwerken hangen af van de grootte van het dak en de gekozen methode, maar liggen gemiddeld tussen de €40 en €100 per vierkante meter.

FAQs

1. Kan ik zelf mijn buitenmuur waterdicht maken?

Het waterdicht maken van een buitenmuur is een klus voor professionals. Het vereist speciale kennis en materialen. Het is daarom niet aan te raden om dit zelf te doen.

2. Hoe weet ik of mijn buitenmuur lekt?

Een lekkage in de buitenmuur kan leiden tot vochtige plekken op de muur, schimmelvorming of afbladderende verf. Ook kan er een muffe geur in huis hangen.

3. Hoe vaak moet ik mijn buitenmuur laten impregneren?

Het impregneren van een gevel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden en de mate van vervuiling. Over het algemeen wordt aangeraden om een gevel eens in de vijf tot tien jaar te impregneren.

Lees ook:   Vochtbestrijding Sint-Pieters-Woluwe

4. Kan ik zelf mijn kelder waterdicht maken?

Het waterdicht maken van een kelder is zeer specialistisch werk en is niet aan te raden om zelf te doen. Het inschakelen van een professional is daarom sterk aanbevolen.

5. Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen in huis?

Vochtproblemen in huis kunnen leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen, zoals benauwdheid en allergieën. Ook kan vocht leiden tot schade aan de woning, zoals houtrot en beschadiging van het interieur.

Conclusie

Het waterdicht maken van een buitenmuur is van groot belang om vochtproblemen en schade aan de woning te voorkomen. Er zijn verschillende methodes om een buitenmuur waterdicht te maken, zoals gevelimpregnatie, gevelrenovatie, kelderdichting en dakwerken. Het is belangrijk om deze klussen uit te laten voeren door professionals en regelmatig te laten controleren. Zo blijft de buitenmuur van uw huis altijd waterdicht.