Bijverwarming: Soorten, prijzen en tips

watertelt

Bijverwarming: Soorten, prijzen en tips

Bijverwarming is een uitstekende manier om extra warmte toe te voegen aan je huis, vooral tijdens de koude wintermaanden. Of je nu een extra verwarmingselement nodig hebt voor een specifieke kamer of gewoon wat extra warmte wilt toevoegen aan je bestaande verwarmingssysteem, bijverwarming kan de oplossing zijn. In dit artikel zullen we verschillende soorten bijverwarming bespreken, evenals de prijzen en enkele handige tips.Soorten bijverwarming

Er zijn verschillende soorten bijverwarming beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire opties:

1. Elektrische kachels

Elektrische kachels zijn een veelvoorkomende keuze voor bijverwarming. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen snel warmte genereren. Er zijn verschillende types elektrische kachels, zoals convectorkachels, straalkachels en keramische kachels.

2. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn een moderne en efficiënte vorm van bijverwarming. Ze werken door middel van infraroodstraling, die direct warmte afgeeft aan objecten en mensen in de kamer. Infraroodpanelen zijn energiezuinig en kunnen gemakkelijk aan de muur of het plafond worden gemonteerd.

3. Pelletkachels

Pelletkachels gebruiken houtpellets als brandstof en zijn een duurzame optie voor bijverwarming. Ze zijn milieuvriendelijk en kunnen een gezellige sfeer creëren door het knapperende geluid van brandend hout. Pelletkachels vereisen wel regelmatig onderhoud en het bijvullen van pellets.

Prijzen van bijverwarming

De prijzen van bijverwarming kunnen variëren, afhankelijk van het type verwarming en de gewenste capaciteit. Hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde prijzen:

1. Elektrische kachels

De prijzen van elektrische kachels variëren tussen de €50 en €500, afhankelijk van het vermogen en de functies. Convectorkachels zijn over het algemeen goedkoper, terwijl keramische kachels en straalkachels iets duurder kunnen zijn.

Lees ook:   Mazoutketel vervangen

2. Infraroodpanelen

De prijzen van infraroodpanelen liggen doorgaans tussen de €100 en €1000, afhankelijk van het formaat en het vermogen. Grotere panelen met een hoger vermogen zijn duurder, maar kunnen ook meer warmte genereren.

3. Pelletkachels

Pelletkachels hebben een bredere prijsrange, variërend van €500 tot €5000 of meer. De prijs hangt af van het vermogen, het design en de extra functies van de pelletkachel.

Tips voor bijverwarming

Als je overweegt om bijverwarming aan te schaffen, zijn hier enkele handige tips:

1. Kies het juiste type bijverwarming

Denk na over welk type bijverwarming het beste past bij jouw behoeften. Elektrische kachels zijn bijvoorbeeld ideaal voor tijdelijke verwarming, terwijl infraroodpanelen een goede keuze zijn voor een constante warmtebron.

2. Bereken de benodigde capaciteit

Voordat je een bijverwarming koopt, is het belangrijk om de benodigde capaciteit te berekenen. Dit hangt af van de grootte van de kamer en de gewenste temperatuur. Over het algemeen wordt er geadviseerd om ongeveer 100 watt per vierkante meter te rekenen.

3. Plaatsing van de bijverwarming

Denk na over de plaatsing van de bijverwarming. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de verwarmingselementen en houd rekening met eventuele veiligheidsvoorschriften, zoals het vermijden van brandbare materialen in de buurt.

Veelgestelde vragen

1. Is bijverwarming energiezuinig?

Ja, bijverwarming kan energiezuinig zijn, vooral als je kiest voor opties zoals infraroodpanelen. Deze verwarmingsmethoden zijn gericht op specifieke zones en verspillen geen energie aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes.

2. Kan ik bijverwarming gebruiken als hoofdverwarming?

Bijverwarming is ontworpen als aanvulling op je bestaande verwarmingssysteem en is meestal niet geschikt als enige bron van warmte. Het kan echter wel een goede optie zijn voor het gericht verwarmen van bepaalde kamers of zones in je huis.

Lees ook:   Vochtbestrijding Poperinge

3. Hoeveel geluid maakt bijverwarming?

Het geluidsniveau van bijverwarming kan variëren, afhankelijk van het type verwarming. Elektrische kachels zijn over het algemeen stil, terwijl pelletkachels soms een geluid kunnen maken door het verbrandingsproces.

4. Kan ik bijverwarming zelf installeren?

De meeste bijverwarming kan relatief eenvoudig zelf worden geïnstalleerd. Het is echter altijd belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en, indien nodig, een professional in te schakelen.

5. Hoeveel kost het om bijverwarming te gebruiken?

De kosten voor het gebruik van bijverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van het apparaat en de duur van het gebruik. Over het algemeen zijn elektrische kachels goedkoper in gebruik dan pelletkachels.

Conclusie

Bijverwarming kan een waardevolle toevoeging zijn aan je verwarmingssysteem, vooral tijdens koude periodes. Door te kiezen voor het juiste type bijverwarming en rekening te houden met de benodigde capaciteit en plaatsing, kun je extra warmte toevoegen aan specifieke kamers of zones in je huis. Vergeet niet om de prijzen te vergelijken en de installatie-instructies te volgen voor een veilig en efficiënt gebruik van bijverwarming.